Royal Philips

Client: Royal Philips

Philips Center Amsterdam

Philips is a diversified company operating in the field of health and wellbeing. The company is committed to improving people’s quality of life through meaningful innovations in the areas of healthcare, lifestyle and lighting. Headquartered in the Netherlands, Philips employs around 115,000 people globally, with sales and service points in more than 100 countries. The company holds leadership positions in cardiology, emergency care and long-distance care, energy-efficient lighting and innovative lighting applications. A broad change programme was recently launched to give the organisation a stronger, sleeker and more efficient profile. This also involved a consistent transformation of its head office accommodation. Brink Groep acted as consultant to Philips on the major renovation of the company’s Breitner Tower premises.

From two high-rise blocks to one 


The executive committee, all the corporate departments and various design departments were previously housed in two high-rise office blocks in Amsterdam and a building in Eindhoven. Brink Management & Advies in cooperation with Kontek, both units of Brink Groep, carried out a functional spatial, technical and financial feasibility analysis into housing these departments in one of the two Amsterdam high-rise blocks. The shortage of space that looked likely to result from this was solved thanks to Work Place Innovation, the workstation concept developed in-house by Philips. In cooperation with the executive committee of Philips Electronics aspects such as sustainability and branding identity were made integral parts of the revamped accommodation.

New work environment inaugurated on time and within budget

Brink Management & Advies supported the deal-making process for the new lease with the owner of the Breitner Tower. As project manager we also fleshed out the design and tendering phase for the upgrade of the existing building installations and the all-new interior. The project management for the realisation phase which followed was something of a challenge for us: we had to ensure that staff could continue to work unhindered throughout the intensive renovation.

This project was characterised not only by the extremely short lead time and flexibility in integrating ever-changing user wishes, but was also unique in terms of the active cost management and continuous use of the premises during the very major and intensive refurbishment process. The client was able to inaugurate the new work environment on time and within budget.

For more information about Royal Philips, please contact:

Richard de Lange +31 (0)6 51 14 68 75 r.de.lange@brink.nl