23 juni 2017

Terugblik PROVADA 2017: inspiratie, ontmoetingen en veel debat

De PROVADA 2017 zit er weer op. De 13de editie alweer. We kijken terug op 3 dagen vol inspiratie, ontmoeting en vooral ook debat. ‘Onze’ Hans de Jonge en Marleen Hermans waren namelijk op verschillende dagen actief betrokken bij het programma. Zo leidde Marleen debatten over de status van de Bouwagenda en verstedelijking en discussieerde ze mee over de transformatieopgave. Hans reikte de Architectuurplaquettes uit en modereerde het debat over hoe je met een vraag-gestuurde ontwikkelstrategie je doelstellingen in gebiedsontwikkeling bereikt. Een kort verslag.

Provada connecting the future

Het thema van de PROVADA dit jaar was Connecting the Future (zie ook de film die werd gemaakt in aanloop naar de PROVADA, onder meer met onze directievoorzitter Hans de Jonge). ZKH Prins Constantijn verzorgde op 30 mei de opening. Hij maakt zich, in zijn rol als start-up ambassadeur, al jarenlang sterk voor innovatie.

Hij refereerde daar in zijn openingsstatement ook aan door het belang te benadrukken om start-ups te verbinden met grown-ups. “Want ze hebben vaak geen idee waar ze moeten aankloppen. We moeten samen pionieren om ervoor te zorgen dat de Nederlandse vastgoedmarkt voorop loopt. In veel sectoren vindt men dat innovatie achterblijft, totdat een disrupter de markt op z’n kop zet. Wie zal dat zijn in het vastgoed?”

Wat brengt een vraag-gestuurde ontwikkelstrategie?

Een prikkelende start dus, en dat zou ook zeker zo blijven in de discussies en debatten die volgden. Zo begeleidde Hans de Jonge het gesprek over de ontwikkeling van Nieuw Delft, een nieuw stadsgebied direct naast de historische binnenstad en het nieuwe station. Doel was om te leren van de manier waarop deze gebiedsontwikkeling is aangepakt. Hoe bereik je met een vraag-gestuurde ontwikkelstrategie je doelstellingen in gebiedsontwikkeling? Het leidde tot een interessante, open discussie.

Het hele verslag daarvan leest u hier.

De transformatieopgave: wat nu?

Op diezelfde dag leidde Marleen Hermans discussies over de bouwagenda en verstedelijking en iets later op de middag nam ze deel aan het debat over de transformatieopgave. Dit debat werd gevoerd naar aanleiding van het onderzoek dat Brink Management / Advies onlangs uitvoerde naar de reële transformatiepotentie binnen bestaand bebouwd gebied

Dat onderzoek wees uit dat maximaal 10-30% van de benodigde woningen kan worden gerealiseerd door bestaande, bebouwde gebieden te transformeren. Waarbij die 30% ook nog alleen mogelijk is met een subsidie van 3,6 miljard euro en als er 35% dichter wordt gebouwd. Het transformeren van bestaand bebouwd gebied naar woningen blijkt daarmee veel complexer dan gedacht. De discussie over het ‘wat nu?’ kwam dan ook flink op gang. Wat is transformatie ons waard en wat is ervoor nodig om dit van de grond te krijgen?

Kortom: 3 inspirerende dagen. We kijken alweer uit naar de PROVADA van volgend jaar.