22 augustus 2017

Fietsen en hardlopen voor betere kankerbehandelingen

Collega Richard de Lange bedwingt zaterdag 2 september 2017, samen met zijn dochter Dieke, de indrukwekkende bergpas Stelvio. De klim is 21,1 km lang, overbrugt 1.533 hoogtemeters en finisht na 34 haarspeldbochten op 2.758 meter hoogte. Richard en Dieke doen dit om geld op te halen voor het Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT). Het CPCT wil inefficiënte kankerbehandelingen voorkomen door elke patiënt een gepersonaliseerde behandeling tegen kanker aan te bieden. Brink Groep ondersteunt dit doel.

Alle medewerkers van Brink Groep kunnen het hele jaar door bij de MBO-commissie (bestaande uit collega’s) een aanvraag indienen voor ondersteuning van een goed doel, waarvoor zij zich persoonlijk inzetten. Richard, senior manager bij Brink Management / Advies (onderdeel van Brink Groep), diende een verzoek in voor de stichting Barcode for life. Deze stichting haalt geld op voor het Center for Personalized Cancer Treatment (www.cpct.nl). De commissie honoreerde de aanvraag van Richard en steunt zijn initiatief.

Wilt u ook een donatie doen aan dit prachtige doel? Dat kan via http://www.stelvioforlife.nl/donate/

Achtergrondinformatie

Geld ophalen voor betere kankerbehandelingen

Het CPCT is een samenwerking van de drie van de grootste kankercentra in Nederland en een groot aantal ziekenhuizen. Zij bundelen hierin de krachten van hun DNA-gericht kankeronderzoek. Dat maakt onderzoek sneller, efficiënter en effectiever. Het zorgt bovendien voor snellere en betere behandelingsstrategieën.

Richard en Dieke gaan geld ophalen voor de stichting en het CPCT door mee te doen aan de Stelvio for life op zaterdag 2 september. Dat is een jaarlijks terugkerende sportevenement, waarbij de Stelvio-pas met de fiets (wat Dieke gaat doen) of te voet (wat Richard al hardlopend gaat doen) wordt bedwongen. Het is een uniek, kleinschalig en exclusief evenement, waarvoor de pas elke zomer één dag gemotoriseerd verkeersvrij wordt gemaakt.

100% voor Barcode for Life en het CPCT

Officieel heet de pas de ‘Passo dello Stelvio’ en hij ligt in Italië, net over de grens met Zwitserland. De Stelvio is één van de mooiste bergwegen ter wereld en één van de hoogste bergen van Europa. Tijdens Stelvio for Life gaat de beklimming van de zuidzijde vanuit Bormio. De klim is 21,1 km lang, overbrugt 1.533 hoogtemeters en finisht na 34 haarspeldbochten op 2.758 meter hoogte.

Deelnemers zamelen per hoogtemeter minimaal €1 sponsorgeld in, per deelnemer dus €1.533 of meer. De opbrengst van het sponsorgeld komt 100% ten goede aan Barcode for Life en daarmee aan het CPCT.

Wat doet het CPCT?

In de behandeling van kanker wordt tot nu toe uitgegaan van de ‘gemiddelde kankerpatiënt’. Daardoor slaat de behandeling van bijvoorbeeld long- of borstkanker bij een deel van de patiënten aan en bij een deel niet. Elke (soort) kanker heeft bij elke patiënt namelijk andere kenmerken en eigenschappen. Wel krijgen alle patiënten te maken met bijwerkingen van de behandeling.

Daarom lijkt het logisch om bij de behandeling uit te gaan van elk individueel geval en niet van de ‘gemiddelde kankerpatiënt’. Het CPCT wil elke patiënt een gepersonaliseerde behandeling tegen kanker aanbieden, die gebaseerd is op de genetische eigenschappen van de tumor van de patiënt. Op deze manier proberen ze inefficiënte behandelingen te voorkomen.

Het CPCT werkt daarom hard aan het effectiever, individueel behandelen van kanker. Elke patiënt moet in de toekomst een behandelplan ‘op maat’ krijgen, met de best mogelijke behandeling voor hem of haar.