08 november 2017

Praktijkcongres Gebiedsontwikkeling: een dag vol lessen uit het buitenland

Op één dag best practices, reflecties, praktijkkennis en inspiratie rondom gebiedsontwikkeling. Het Praktijkcongres Gebiedsontwikkeling maakte het op dinsdag 7 november 2017 weer mogelijk. Met net als andere jaren een belangrijke rol voor onze directievoorzitter Hans de Jonge.

Hoe doen ze dat elders?

Het was alweer de 8ste editie van het praktijkcongres en dit jaar ging de blik over onze eigen landsgrenzen heen. Hoe gaan overheden en markten in andere landen om met de grote opgaven van deze tijd? En wat kunnen we daarvan leren?

Innovatieve voorbeelden van overzee

Onder leiding van Hans de Jonge begon de dag met een plenaire analyse van de uitdagingen waar we voor staan. Waterveiligheid en klimaatadaptatie, woningbouw en energietransitie: welke dilemma’s spelen er en wat kunnen we leren van het buitenland?

Zo kwamen er inspirerende voorbeelden voorbij van duurzame en gemengd samengestelde stadswijken in Ottawa, Londen en Oxford. En wordt over de grens gezocht naar voorbeelden van water als aanjager voor een gebiedsgerichte aanpak.

Aanpassingen, dilemma’s en oplossingen

Willen we naar een snelle energietransitie, dan vergt dat ook aanpassingen in het grondbeleid. Maar hoe en welke dilemma’s spelen daar, ook vanuit beleggersperspectief? Onder anderen Nicole Maarsen (Syntrus Achmea Real Estate & Finance), Emiel Reiding (Nationale Omgevingsvisie) en Friso de Zeeuw spraken zich daarover uit.

Alle grenzen open!

De middag stond in het teken van parallelsessies. Over privaat gestuurde gebiedsontwikkeling, circulaire gebiedsontwikkeling, binnenstedelijke gebiedstransformatie, innovation districts en nog veel meer. Ook dan gaan alle grenzen open!

Meer weten? nestas.nl/praktijkcongres-2017