28 september 2017

Verduurzaming woningmarkt hoogste prioriteit

In een reportage in het FD van 27 september leggen zes experts uit hoe noodzakelijk leiderschap en langetermijnvisie zijn om de ambitieuze klimaatdoelstellingen voor de woningmarkt te kunnen halen. Ernst van der Leij, managing partner bij Brink Management / Advies (onderdeel van Brink Groep), nam op uitnodiging van het Kadaster deel aan dit rondetafelgesprek.

Verduurzaming woningmarkt hoogste prioriteit

Willen we in 2050 emissievrij wonen, dan moeten we 200.000 woningen per jaar verduurzamen. Zo halen we de doelstelling uit de klimaatconferentie Parijs 2015 om CO2-uitstoot van de woningmarkt drastisch terug te dringen. Hoe realiseren we dat?

Rondetafelgesprek Kadaster

Het Kadaster organiseerde een rondetafelgesprek waarin experts naar antwoorden zochten op actuele maatschappelijke vraagstukken. Naast het milieuvraagstuk kwamen aan de orde: Is er sprake is van oververhitting op de woningmarkt? Moet er (meer) worden gebouwd in steden? “Echter kan er niet alleen binnen de bebouwde omgeving van de stad aan de vraag worden voldaan”, aldus Ernst, naar aanleiding van het onderzoek dat Brink Management / Advies eerder uitvoerde in opdracht van het consortium van BPD, G32, Neprom en BNG.

Voor wat betreft de verduurzaming vinden de experts vast dat verduurzaming van de woningmarkt de hoogste prioriteit moet krijgen. Alleen dan kan de CO2- uitstoot van woningen fors worden verlaagd. Ze vinden dat de politiek een belangrijke verantwoordelijkheid heeft om te zorgen voor een mentaliteitsverandering onder consumenten. Iedereen moet in principe graag in een energiezuinig woning willen wonen.

Het uitgebreide verslag is terug te vinden op de website Bouw in Ontwikkeling.

Verduurzaming woningmarkt hoogste prioriteit

De PDF van de reportage in het FD is terug te lezen door op de onderstaande link te klikken.

Lees de reportage in het FD ›

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met:

Ernst van der Leij 06 53 84 92 06 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.