25 april 2018

Eerste gemeentepand !MPULS bijna af: 95% hergebruik van materialen

Met ons consortium !MPULS verduurzamen we de komende 10 jaar 7 panden in de gemeente Eindhoven. De uitdaging die we van de gemeente kregen is om zelf maatregelen en oplossingen te bedenken die leiden tot maximale duurzaamheidswinst binnen een sluitende businesscase. Het eerste gemeentepand dat nu gerenoveerd en verduurzaamd wordt, is de Stadhuistoren. Gaaf genoeg is het gelukt om 95% van alles wat er aan materialen uit de Stadhuistoren is gehaald bij de renovatie te hergebruiken. Het gebouw had energielabel G en heeft straks waarschijnlijk energielabel A+++. In mei is het werk klaar, in juni trekt de gemeente erin.

Met een flinke dosis creativiteit is het gelukt zoveel mogelijk materialen te hergebruiken bij de renovatie van de Stadhuistoren. Oude deuren zitten nu in tussenmuurtjes, oude geperste plafondplaten fungeren als isolatie aan de binnenkant van de muren en veel van het meubilair is hergebruikt uit andere kantoren. En materialen of spullen die we niet konden hergebruiken, plaatsten we op een soort marktplaats voor bouwmaterialen.
Wethouder van de gemeente Eindhoven Mary-Ann Schreurs en projectambtenaren Garry Whitrick en Joop Ketelaers vertellen er alles over in een artikel dat recent verscheen in het Eindhovens Dagblad.

Experimenteerruimte

Ze vertellen ook dat twee verdiepingen in de Stadhuistoren zijn omgedoopt tot experimenteerruimte voor ons consortium en anderen. De TU/e gaat bijvoorbeeld onderzoek doen naar de invloed van de lichtkleur op werkende mensen. Interessante resultaten kunnen we meteen gebruiken in de inrichting van de toren of de andere gemeentelijke gebouwen. Want hierna pakken we het Stadhuis en ook het Van Abbemuseum, het Designhuis, Mercado en het NRE-gebouw aan.

Meer weten over dit project? Neem dan contact op met:

Onno Kassels 06 22 90 69 29 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.