10 juli 2018

MVO bij Brink Groep: we pakten in 2017 flink door!

Vorig jaar konden we hier melden dat we maar liefst 13% reductie realiseerden in onze CO2 footprint. Met een jaarlijkse doelstelling van 5% reductie waren we daar echt trots op. Tegelijkertijd wisten we: het kan natuurlijk altijd beter. We pakten in 2017 dan ook flink door. We gingen meer elektrisch rijden en namen vaker de trein, waarmee we 10% minder brandstof verbruikten en 326% meer OV-kilometers maakten. We reduceerden bovendien ons gebruik van grijze stroom naar 0 Kwh en verbruikten 17% minder papier. U leest het allemaal in onze MVO factsheet van 2017.

Onze verhuizing in oktober 2016 had al zichtbare impact op onze footprint in dat jaar. In 2017 werd nog veel duidelijker hoeveel invloed het heeft als je in een energiezuinig gebouw werkt op een stationslocatie. De westelijke vestigingen van de Brink Groep bedrijven Brink Management / Advies, Kontek, Ibis en innvire vestigden zich samen in het Groot Handelsgebouw in Rotterdam. We gingen daarmee van 4.000 naar 1.550 bvo en door de ligging pal naast Rotterdam CS (en implementatie van het OV in onze arbeidsvoorwaarden) reizen we nu veel meer met de trein. Reizen we wél nog met de auto, dan doen we dat in toenemende mate elektrisch. Een paar concrete resultaten:

  • We verbruikten 39% minder energie door de centralisatie van de huisvesting naar Rotterdam.
  • We tankten met het leasewagenpark 10% minder brandstof (van 241.466 naar 216.797 liter) door minder kilometers op de weg en meer elektrisch rijden.
  • We maakten 326% meer OV-kilometers (van 181.410 naar 591.800 kilometer).

Ook niet onbelangrijk: we reduceerden het verbruik van grijze stroom naar 0 Kwh en verbruikten 17% minder papier (van 2.286 naar 1.890 kilo).

CO2-neutrale bedrijfsvoering

Door al deze maatregelen nam onze CO2 footprint gemiddeld met 6% per jaar af sinds 2012. Onze CO2 uitstoot over het jaar 2017 bedroeg uiteindelijk nog 792 ton. Ten opzichte van 2016 (869 ton) realiseerden we een reductie van 10,5% (!), terwijl onze doelstelling 5% was.

We gaan door om ook volgend jaar weer goede resultaten te kunnen presenteren. Daarnaast investeren we ieder jaar in emissiecredits via de Climate Neutral Group. Met deze investering worden projecten gefinancierd waarmee onze CO2-uitstoot elders in de wereld wordt gecompenseerd. Hierdoor hebben wij een CO2-neutrale bedrijfsvoering.

MVO is meer

MVO is voor ons overigens meer dan de CO2-uitstoot zoveel mogelijk beperken. Uiteindelijk gaat het erom dat we met elkaar zorgen voor een betere wereld. Dat betekent dat we goed voor onszelf zorgen (bedrijfsfitness, gezonde lunch, gratis fruit, sportieve initiatieven, deskbikes & stabureaus) én er voor anderen zijn door goede doelen te steunen.

We dragen ook bij aan het verder verduurzamen van de gehele gebouwde omgeving. Door actief betrokken te zijn bij netwerken zoals Duurzaam Gebouwd, het Nationaal Renovatieplatform en de Dutch Green Building Council én door sterk in te zetten op duurzame projecten. Zoals !MPULS, een baanbrekende samenwerking in Eindhoven. Het laat zien dat het mogelijk is om gemeentegebouwen significant te verduurzamen, zonder extra investeringen ten opzichte van een traditionele renovatie.