19 juli 2019

Verbinding tijdens de derde editie van het Straatvoetbaltoernooi van De Nieuwe Poort

Mooi Initiatief van collega’s

We zijn direct enthousiast wanneer collega’s Michiel Vis, Ernst-Jan van Mastrigt, Housni Chaibi en Luc de Vet aangeven mee te willen doen aan het Straatvoetbaltoernooi van de Nieuwe Poort. Het is een toernooi waarbij young professionals samen met scholieren van RVC de Hef teams vormen. Het doel is om de verschillende werelden samen te brengen die elkaar in het dagelijks leven niet als vanzelfsprekend ontmoeten. Een initiatief om al voetballend maatschappelijke verschillen te overbruggen. Ruben van Zwieten, oprichter van De Nieuwe Poort, zegt hierover het volgende: ´Het contact met jongeren verfrist de blik van young professionals en tegelijkertijd kunnen zij de scholieren inspireren en verder helpen.’

Straatvoetbaltoernooi van De Nieuwe Poort

Een kort verslag van de dag zelf

‘Het straatvoetbaltoernooi begint altijd een beetje onwennig,’ vertelt Zakaria, gastheer bij De Nieuwe Poort en host van het toernooi. ‘Maar wanneer de teams gevormd zijn en de wedstrijden beginnen, dan is alle ongemakkelijkheid direct verdwenen.’ Wanneer de scholieren van RVC de Hef en de professionals van de bedrijven in het Central District zich op het Schouwburgplein melden, hangt er inderdaad nog wat spanning in de lucht. De scholieren zijn uitgelaten en luidruchtig, de professionals afwachtend. Zoals Zakaria voorspelt, klaart de lucht wanneer directeur Rob Ittmann de teams heeft verdeeld. Handen worden geschud, teamshirts worden uitgedeeld en strategieën worden doorgesproken. Iedereen is klaar voor de strijd.

Straatvoetbaltoernooi van De Nieuwe Poort

Verbinden en winnen


Het straatvoetbaltoernooi is hard op weg om een mooie traditie te worden in Rotterdam. Het toernooi werd in het leven geroepen op de Zuidas, waar de elfde editie inmiddels achter de rug is. Met twintig teams is dat vooralsnog een groter evenement dan in de havenstad, maar Rotterdam loopt aardig in en mocht dit jaar twaalf teams verwelkomen. Samen voetballen we om maatschappelijke verschillen te overbruggen, om verschillende werelden samen te brengen die elkaar normaal gesproken niet raken, om elkaar te inspireren. En, als het aan de deelnemers ligt, om de straatvoetbalcup binnen te slepen. Een grote verbindende factor blijkt de wil om te winnen te zijn. In wedstrijden van elk vijftien minuten wordt er flink gezwoegd om zo veel mogelijk te scoren. Uiteindelijk mogen de twee teams met de meeste punten door naar de finale.

Straatvoetbaltoernooi van De Nieuwe Poort

Spannende strijd


Aan het einde van de middag heeft het fanatieke spel zijn sporen achtergelaten. De uitgestufte deelnemers liggen in plukjes verspreid over het Schouwburgplein, in afwachting van de laatste wedstrijd. Dansgroep The Challenge 010, de dansgroep van RVC de Hef, verzorgt een kort optreden terwijl de finalisten op adem komen. Dan is het tijd voor de finale, tussen de teams van de Brink Groep en Coolblue. De strijd is kort maar hevig en wordt beslist in het voordeel van Brink Groep.

Straatvoetbaltoernooi van De Nieuwe Poort