Restauratie en nieuwbouw Timmerhuis Rotterdam

Opdrachtgever: Stadsontwikkeling Gemeente Rotterdam

Op 11 december 2015 werd het Timmerhuis heropend. Het kloppend hart van de wederopbouw van Rotterdam is nu een indrukwekkende plek waar verleden, heden en toekomst samenkomen. De totale omvang van het project is circa 48.000 m2, met winkel- en publieksruimten, kantoren, woningen, algemene en facilitaire ruimten en een ondergrondse parkeergarage. De nieuwbouw manifesteert zich als een 'zwevende wolk' van glazen kubussen boven een vrije ruimte op straatniveau. Een belangrijk element is de passage dwars door het ‘huis’ die een nieuwe wandelverbinding vormt tussen de Coolsingel en het Laurenskwartier. Voor Brink Groep een geweldig project om te managen.

Architectenbureau OMA ontwierp het nieuwe stadskantoor. Het is een schoolvoorbeeld van een subtiele inpassing in het stedelijk gebied en aansluiting op bestaande wederopbouwarchitectuur. De gevels en een deel van de binnenruimten van dit karakteristieke wederopbouwpand zijn gerestaureerd. De bestaande kantoorvloeren sluiten aan op de nieuwbouw.

“We konden het idee van ‘de zwevende wolk’ gedurende de bouw overeind houden. Dat was soms lastig, maar samen met de gemeente lukte dit omdat het vooraf heel goed en gedetailleerd in de specificatie hadden vastgelegd.”

Geïntegreerd contracteren

Brink Groep werd door de Gemeente Rotterdam gevraagd het projectmanagement op zich te nemen. In eerste instantie betrof dat het aansturen van het ontwerpteam en het toetsen aan het programma van eisen en budget. In een tweede fase heeft Brink Groep de vraagspecificatie geschreven en met het ontwerpteam het voorlopig ontwerp verwoord in contractstukken. In een geïntegreerd contract (DBM) werden de criteria op het vlak van ontwerp, bouw en onderhoud zorgvuldig en nauwkeurig vastgelegd. Ook de tenderprocedure en het contractmanagement vormden onderdeel van de opdracht aan Brink Groep.

Strenge normen voor duurzaamheid

De opdrachtgever wilde dat het nieuwe stadskantoor ruimschoots voldeed aan de eisen van het Rotterdam Climate Initiative. Het Timmerhuis moest een van de meest duurzame gebouwen van Nederland worden. De internationale duurzaamheidsstandaard BREEAM-NL geeft aan dat het gebouw het niveau excellent haalt voor alle verschillende functies (kantoor, woningen, winkels). Warmte/koude installatie, groene daken, de wijze van constructie, daglichtgebruik en het gevelconcept dragen hier allemaal aan bij.

Publicaties

Vakwerk met vierendeelleggers

Al snel was het duidelijk. De wolk van staal en glas die OMA architecten bedacht voor het Timmerhuis in Rotterdam, zou een bijzonder staalskelet krijgen. Omvangrijk en complex. In Bouwen met Staal gaat ingenieur Rob Doomen op zoek naar het fundament van het Timmerhuis.

Lees het volledige artikel ›

Epicentrum van de naoorlogse wederopbouw

Als een van de meest verwoeste steden van ons land kwam Rotterdam uit de Tweede Wereldoorlog. De wederopbouw van de stad werd dan ook een enorme klus, aangestuurd vanuit het nieuwe, tussen 1949 en 1953 gerealiseerde Stadstimmerhuis aan de Meent.

Lees het volledige artikel ›

Epicentrum van de naoorlogse wederopbouw

Als een van de meest verwoeste steden van ons land kwam Rotterdam uit de Tweede Wereldoorlog. De wederopbouw van de stad werd dan ook een enorme klus, aangestuurd vanuit het nieuwe, tussen 1949 en 1953 gerealiseerde Stadstimmerhuis aan de Meent.

Lees het volledige artikel ›

Bekijk de timelapse

Neem voor meer informatie over Timmerhuis Rotterdam
contact op met:

Paul Fondse 06 22 49 24 18 p.fondse@brink.nl